babymag.nl Gezondheid Inzichten uit DNA testen

Inzichten uit DNA testen
DNA kan genetische verbanden aantonen

Bij het bepalen van de afstamming gebruiken bedrijven verschillende technieken, maar de tests omvatten vaak een vergelijking van het DNA van de klant met referentie-DNA dat bedoeld is om populaties uit verschillende geografische regio's te vertegenwoordigen. Aangezien de meeste mensen minstens gedeeltelijk van gemengd ras zijn, wordt de afstamming vaak uitgedrukt als percentage: 26% Pools, 14% Grieks, enz. 

Omdat ze uw gegevens niet rechtstreeks kunnen vergelijken met een dna test van mensen die honderden jaren geleden leefden, zoals de Britse wetenschapper Adam Rutherford opmerkte aan Gizmodo, kunnen deze tests niet garanderen waar uw voorouders echt leefden. Bovendien weerspiegelen de referentiepopulaties niet alle rassen en etnische groepen, wat invloed kan hebben op hoe nauwkeurig je resultaten zijn. In de referentiegegevens zijn mensen met Europese voorouders oververtegenwoordigd, terwijl er minder referenties zijn van mensen met bijvoorbeeld Midden-Oosterse of Aziatische voorouders. Nu er echter onderzoek wordt gedaan naar een grotere verscheidenheid aan personen, passen bedrijven hun onderzoeken aan om consumenten uit de hele wereld toegang te geven tot meer diepgaande informatie over voorouders. 

Een kijkje in de oude geschiedenis van jouw DNA

Alle levende mensen kunnen hun mitochondriale voorouders herleiden tot Mitochondriale Eva, die mogelijk tussen 150.000 en 200.000 jaar geleden in Afrika leefde (hoewel dit een bron van eeuwige discussie is). Zij was niet de eerste of enige moderne menselijke vrouw; andere vrouwen uit haar tijd lieten ook nageslacht na dat nu voortleeft. Zij missen alleen Mitochondriale Eva's ononderbroken lijn van vrouwelijke nakomelingen. 
Onze moeders zijn degenen die ons onze mitochondriën geven, de onderdelen van onze cellen die energie produceren. Het vinden van uw maternale haplogroep, die bestaat uit mensen die allemaal een maternale voorouder hebben die duizenden of tienduizenden jaren geleden leefde, kan worden gedaan met een mitochondriale DNA-test die bepaalde bedrijven aanbieden. 
Het Y-chromosoom, dat van vader op zoon wordt overgedragen, geeft mannen informatie over hun vaderlijke lijn. Specifieke SNP's op het Y-chromosoom kunnen worden gebruikt om iemands vaderlijke haplogroep te identificeren. (De biologische vader of broer van een vrouw kan haar helpen haar vaderlijke haplogroep te bepalen). Er bestaat ook een "Y-chromosomale Adam", maar onderzoekers zijn het er niet over eens of die tegelijk met Mitochondriale Eva heeft bestaan. 
Zelfs een thuis-DNA-test kan uw Neanderthaler-voorouders aan het licht brengen, die vooral voorkomen bij blanken en Aziaten. Het stereotype van Neanderthalers als hersenloze bruten is ongegrond. We weten nu dat ze een verfijnde cultuur hadden, werktuigen gebruikten en intellectueel waren. 

Je kunt familieleden ontdekken waarvan je geen idee had dat je ze had

Klanten van veel DNA-testdiensten kunnen de biologische relaties van andere gebruikers nagaan. Iedereen die een uitgebreide stamboom opbouwt, maar ook geadopteerden die nieuwsgierig zijn naar hun biologische familie, kunnen hiervan profiteren. Via deze programma's hebben veel mensen broers en zussen gevonden waarvan ze geen idee hadden dat ze die hadden. Eén voorbeeld betreft twee vrouwen die ontdekten dat ze lang verloren zussen waren: de ene was geadopteerd door een familie die haar als pasgeborene in het bos ontdekte, en de andere was geadopteerd door een agentschap. Niet iedereen vindt het echter leuk om over familiegeheimen te leren, dus je moet voorzichtig te werk gaan voordat je een bedrijf toestaat om je aan nieuwe familieleden te koppelen.